Ajattelin kirjoittaa tällaisesta nettihuijauksien liiketoiminnallisesta maailmasta, että miten se toimii tai miten monet tahot huijaavat ihmisiä tekemään jotain tai luovat jonkinlaista paikkaansa pitämätöntä tietoa. En suinkaan kaikkiin eri nettimaailman asioihin tule puuttumaan tai kirjoittamaan. Koska siitä tulisi todella laajan kokoinen sekoitus eri asioihin liittyen, elikkä yritetään pysytellä tietyissä raameissa.

Olen siis Juhamatti ja olen tällaisen nettihuijauksien ympärillä pyörinyt noin 8 – 9 vuotta, en kuitenkaan itse niitä tehneenä vaan olen ollut katsomassa kun muut tahot ovat niitä suorittaneet. Olen itse henkilökohtaisesti pysytellyt siinä WhiteHat menetelmien maailmassa, jossa syvänä tietoisuuden lähteenä on ollut juurikin BlackHat menetelmien ymmärtäminen.

Tällaiset nettikirpputori nettihuijarithan on ihan selviä tapauksia, he siis myyvät jotain tuotetta, mitä heillä ei ole olemassa ja saavat siitä maksun. Heillä yleisestikin on oikea tilinumero oston yhteydessä, yleensä tilinumero on hänen tai jonkun muun kaverin. Kun huijaus myynnistä tehdään rikosilmoitus niin Poliisi saa kyllä tiedot nopeastikin selville kyseisestä toimijasta, mutta seuraamukset ovat sitten niin vähäisiä mistä tämä huijari ei välitä. Voisiko sanoa, että meidän oma oikeusjärjestö on itse rakentanut tällaisen huijausmaailman, johon ei mitään muutosta ole nähtävissä.

Vaikkakin tämä tekijä saattaisiin kiinni, hän ei kyseistä huijattua raha summaa tule ikinä kuitenkaan maksamaan petoksen kohteelle takaisin. Vaikkakin häneltä yrittäisi rahat saada takaisin oikeusteitse, niin rahoja ei saada myöskään sitä kautta. Elikkä meidän oikeusjärjestö elättää tällaista huijausverkostoa itse.

Kysyinkin joskus Poliisilta, että kun seuraamuksia ei tule! Niin miksi minä en sitten alkaisi itseäni elättämään samallalailla! Poliisi vastasi ja huomasin hänen elekielestään hohkuen, että olen oikeassa. Hän ei myöntänyt sanomaani, mutta sanoi elekielellään ilmoittaen niinpä!

 

Nettihuijauksien liiketoiminnallinen maailma!

Tällaiset nettikirpputori huijauksethan ovat ihan selviä tapauksia, mutta haluaisin kirjoittaa nettimaailmaan liittyvästä huijauksesta muillakin osa-alueilla. Näiden huijausten ympärille on rakennettu liiketoiminnallinen maailma, missä monet ihmiset saavat siitä elantonsa elämään.

Monethan ovat nähneet näitä Facebook kilpailuja, missä voi voittaa sitä sun tätä. Monet kilpailuista ovat ihan oikeita ja niissä oikeasti jaetaan jonkinlainen palkinto jonkin toimijan toimesta. Varmasti monet ovat nähneet näitä niin sanottuja fake kilpailuja ja monet ovatkin niihin osallistuneet. Nämä fake kilpailut voisi kastittaa kolmeen eriin osioon. Keskityn kuitenkin enemmän Facebook kilpailuihin tai kerron enemmän Facebook alustan alla olevasta toiminnasta. Tietenkin samaiset kilpailut ja asiat voidaan kopioida muihinkin alustoihin esimerkiksi Instagramiin, SnapChattin ja TikTok:iin.

 

Nämä kolme osioita kuitenkin ovat seuraavat:

 

CPA Fake

Tässä tapauksessa tarkoitetaan siis sellaista huijaus kilpailua, missä esiinnytään muuna yrityksenä ja järjestetään hyvän tahtoisesti jonkinlainen kilpailu, missä kaikkien osallistujien kesken arvotaan palkinto. Yleensä esiinnytään jonkin elektroniikka yrityksenä liittyvänä toimijana, koska heidän tuotteet ovat yleensä eniten haluttua ja niin sanottuihin fake kilpailu kuviin on helpompi yleensä photoshopata elektroniikka tuotteita muutoinkin esille.

Hommahan toimii siis seuraavanlaisesti! Kaikkihan alkaa siitä, että jokin taho menee johonkin tietylle CPA tarjoaja sivulle (CPA – Cost per action ), josta löytyy luettelo kaikenlaisista erilaisista tehtävistä tai jonkinlainen toimi. Tämä on siis sellainen eräänlainen liiketoiminnallinen ansainta malli sivusto, missä luomalla erilaisia kampanja linkkejä voidaan tienata siis rahaa. Kun tämä linkki on luotu ja jos sitä linkkiä vaikka jaetaan jossain nettimaailman syöväreissä ja joku painaa sitä linkkiä. Se vie tämän linkin painajan eteenpäin sivustolle, mistä löytyy erityislaatuinen tehtävä, meidän tapauksessa se on kilpailu tai jokin muu toimi. Jos kävijä tekee tehdyn tehtävän, niin linkin laatija tienaa siitä tietynsuuruisen välityspalkkion.

Pointtina on siis luoda tällainen kampanja linkki, joka sitten liitetään näihin Facebookissa järjestettäviin kilpailuihin. Linkin laatimisen jälkeen sitten tehdään uusi sähköposti, johonkin heikkolaatuiseen sähköpostiin. Johon ei välttämättä tarvita minkäänlaista tunnistautumista tai jos tarvitaan, niin käytetään prepaid liittymiä. Kaikki tehdään VPN yhteyden kautta tai ehkä hyvän laatuisen Proxyn, elikkä välityspalvelimen kautta. Sähköpostin luomisen jälkeen luodaan Facebook- yrityssivu, tehdään – rakennetaan siihen kivat kuosit joka näyttää jokseenkin samalta kuin se mitä yritystä halutaan matkia. Tämän jälkeen luodaan kilpailuteksti ja muu sivuston materiaali. Sit kun kaikki sivun asiat ovat valmiina! Niin sivun tekijä todennäköisesti ottaa oman henkilökohtaisen tilinsä käyttöön tai jonkin muun fake tilin mihin on kerätty todella paljon ystäviä ja kavereita 500 – 5000 kpl. Joita tämä henkilö ei tietenkään tunne tai näin uskoisin olevan.

Tässä vaiheessa tulee siis markkinointi tilit käyttöön, elikkä tämä kyseinen henkilö todennäköisesti jakaa kilpailun omalla seinällänsä. Jossa tarkoituksena on saada omat tyhmät kaveri lampaat osallistumaan ja jakamaan kilpailua myöskin. Todennäköisesti tämä henkilö on kerännyt ihan tietoisesti tyhmän oloisia ihmisiä kavereiksi, jotka eivät ymmärrä nettimaailmaa ja ovat suinpäin jo osallistumassa kilpailuun jota tietenkin ei ole olemassakaan. Jokainen kilpailun nähdessään ei tietenkään välttämättä osallistu itse kilpailuun vaan huomaavat sen olevan välittömästi huijaus. Vaikkakin jättäisit osallistumatta kyseiseen kilpailuun tai vaikka reagoisitkin kilpailuun jollain tykkäyksellä, hymiöllä tai kirjoitat vaikka kommentti osuuteen jotain. Valitettavasti Facebookin algoritmi käyttää toimintaasi sen julkaisun – sivun buustaamiseen, ainakin hetkellisesti kunnes se poistetaan. Tähän kaikkeen siis pohjautuu CPA Fake kilpailut, sitä en osaa sanoa kuinka paljon nämä henkilöt tienaavat tällä menetelmällä. Uskoisin kuitenkin, että he eivät sitä tekisi jos eivät tienaisi riittävästi. Varmasti liikutaan yli 100 euroissa, mutta että tämä toteutuisi parhaiten, sitä täytyisi viikottain tehdä monta kertaa.

 

Henkilörekisteri Fake

Tästä fake kilpailu mallista varmasti joku voi olla erimieltä kanssani ja näkee tämän ihan puhtaana yritysmuodollisena asiakkaiden keräämisen muotona. Itse luokittelen kuitenkin tämän fake kilpailuksi ja minäpä kerron miksi. Tässä todennäköisesti on ihan oikea yritys taustalla, mutta heidän toimintasuunnitelmat kilpailulle on ihan erilaiset. Heillä on varmastikin ihan oikea kilpailu pyörimässä, minkä he oikeasti sitten jakavatkin tai luvattu palkinto on tietyllä tavalla lottoa. Elikkä luvattua palkintoa ei välttämättä jaetakkaan kenellekään, koska kilpailu ei saanut “riittävästi” osallistujia. Jos huomasit lainaus merkit riittävästi sanassa, niin siinä on se juju!

On siis luotu erillinen kilpailu lomake tai sivusto, mihin osallistuja täyttää tietonsa. Sieltä löytyy yleensä jonkinlainen kampanja tarjous osallistujille tai raksi ruutuun ilmoitus, missä he voivat ilmoittaa halukkuudesta että jokin myyjä tai taho soittaa heille tarjouksen muodossa. Tiedot täytettyä kilpailuun osallistutaan ja sit alkaa niin sanottu lottoaminen. Kilpailu sivusto ilmoittaa, että tuliko voittoa vai ei! Todennäköisesti voittoa ei tullut, koska kilpailu ei ollut saanut “riittävää” määrää osallistujia. Mikä on se riittävä määrä sitten kilpailussa, sitähän ei tiedä muu kuin kilpailun järjestejä. Joka on itse määrittänyt halutun määränsä.

Elikkä tällaisia sivustoja siis luodaan vain siinä mielessä, että niillä kerätään mahdollisia asiakkaita tai buustataan yritystä. Minä toki ymmärrän tämän, että halutaan saada asiakkaita ja näkyvyyttä. Mutta lähtökohtaisesti jos kilpailun järjestejä on määrittänyt kilpailun palkinnon jakamiseksi noin 10 000 – 20 000 osallistujaa, se on Suomessa todella vaikeata saavuttaa tai lähes mahdontonta varsinkin pieniltä yrityksiltä. Tämän takia minä lukitsen tämän kilpailu huijaukseksi, en väitä suinkaan, että kaikki tätä tekisivät, mutta olen nähnyt noin 10 – 20 tällaista samanlaista kampanjaa missä on samanlainen algoritmi sivulla taustalla.

 

Buusti Fake

Tämä lukeutuu aikalailla samaan kuin edellinen, missä kilpailun järjestäjän taholta on pyrkimyksenä vain ja ainoastaan saada nostetta heidän sivullensa. Kyllä ihan kivaa, että yritys saisi kävijöitä, lukijoita tai asiakkaita. Mutta sitten kun tulee tämä kilpailu momentti tähän eteen, missä on luotu jonkinlainen kilpailu. Missä ilmoitetaan, että arvomme palkinnon sitten kun meillä on 5000 tykkääjää sivulla! Alkutekijäkseen, jos sivulla on joku 50 – 200 tykkääjää, niin on todella epätodennäköisestä, että haluttu tykkääjä määrää saavutetaan.

On todellakin mahtavaa olla jonkinlainen haluttu suunta tai määrä, mutta asioita kannattaa ajatella realistisesti. Olen kylläkin nähnyt, että monet yritykset saavat sivullensa tykkääjiä nopeasti tai räjähdys omaisesti. Mikään ei ole siis mahdotonta, mutta buusti fake kilpailuissa ajatuksena ei ole edes pointtina saavuttaa haluttua tykkääjä määrää. Vaan siinä halutaan luoda tietynlainen hype kilpailusta, mikä tulee tietenkin kasvattamaan tykkääjiä sivulle. Lähtökohtaisesti siis koko ajan on haluttu, että tykkääjä määrät nousevat, mutta eivät missään muodossa sinne pilviin. Tällä verukkeella, kun palkintoa ei sitten jaetakaan. Niin järjestejä voi kusettaa ihmisiä silmään ilmoittamalla, emme päässeet haluttuun määrään (johon tietty ei ollut haluja tai suunnitelmia) ja tästä syystä emme palkintoa tule jakamaan. Elikkä yritys käytti ilmaista mainostus methodia hyväkseen, tätä olen nähnyt paljon erilaisia kilpailuissa tehtävän. Ei ehkä tietoisesti joidenkin kanssa, mutta voin sanoa että varmasti monet pien yritykset ovat näin tehneet.

Ymmärrän toki, että jos yrityksellä menee huonosti tai ei ole rahaa investoida tällä tavalla. Ei suinkaan kannata lähteä tietynlaiselle petoksen tielle, tietenkin sillä tiellä voi varmasti menestyäkin.

Kirjoitin jo aika paljon kilpailumaailmaan liittyvistä nettihuijauksista ja sen muodoista. Tuohon olisi voinut lisätä vielä, että jotkin kilpailun järjestejäthän myös antavat luvatun palkinnon jollekin tutulleen. Olen nähnyt tämän noin 2 – 3 kertaa, missä palkinto on mennytkin jollekin järjestäjän tuttavalle tai itselleensä fake tili muodossa. Mutta tämä on kuitenkin niin todella pienimuotoista, että siitä ei tarvitse mitään isompaa kirjoitelmaa tehdäkkään. Ymmärrän näkökulman kilpailun järjestäjällä, että kaikille palkintoahan ei kannata antaa. Pitää miettiä myös sitä seikkaa, että on niin sanottuja kilpailu ammattilaisia, jotka myyvät voittamansa tuotteet. Lähtökohtaisesti tällaiselle tekijälle palkinnon antaminen ei ole järkevää yritykselle.

 

Myydään epämääräistä sisältöä

Nettimaailmassahan on paljon erilaisia nettihuijauksia muutoinkin ja omasta mielestäni tämä on todella merkittävä asia, mitä jokainen meistä ei välttämättä ole tullut ajatelleeksi tai he pitävät sitä yllättävänä. Elikkäs, tämähän lukeutuu tähän niin sanottuun BlackHat- maailmaan, missä kaikella voi tehdä rahaa jos haluaa. Nykyisin uskoisin, että suurinosa Suomalaisista ihmistä tietää, että varsinkin sosiaalisiin medioihin liittyen, voi ostaa itselleensä tykkääjiä, seuraajia, kavereita ja kommentteja. Tämä on ihan yleistä hommaa, mutta kaikki eivät välttämättä ymmärrä, että fake asioiden ostaminen ei jääkkään tuohon.

Kannattaisi jokaisen miettiä ja kirkastaa maailman kuvaansa sitten, että kaikki meidän netin ympärillä olevat asiat voidaan fake ostaa. Monet alkavat yritykset tai toiminnassa olevat yritykset ostavat itselleensä fake asioita, joissa pointtina on korostaa ja nostaa yrityksen imagoa. Monet yrityksistä eivät välttämättä ole tietoisia siitä, että he ovat ostaneet tällaisia palveluja muutoinkaan. He ovat kaupallistaneet toimintojaansa ulkopuolisille, jotka sitten monelta osin käyttävät lupaamassaan palvelussa huijauksen nimessä fake asioita. Yleistähän on siis, että monet yritykset saavat itselleensä Fake Reviews, elikkä väärennettyjä arvosteluja. Suomessa tämä ei ole kovin yleistä (on kuitenkin nähty ja koettu), mutta muualla ulkomailla todellakin silmäänpistävää toimintaa. Yleisesti nämä liittyvät johonkin nettimaailmaan liittyvään yritykseen, ravintolaan tai klubiin.

Enimmäkseen kuitenkin erilaisiin verkostomarkkinointi yrityksiin tai jotka myyvät jotain hakukoneoptimointi palveluita, konsultointia tai erityislaatuista hosting palveluita. Ymmärrän tässäkin tapauksessa, että massasta pitää jotenkin erottua saadakseen asiakkaita. Elämme kuitenkin niin suuressa glopaalissa kilpailu yhteiskunnassa, missä vahvat jatkaa ja heikot menee pohjalle.

Voisiko sanoa seuraavanlaisesti näin, että kannattaa epäillä kaikkea näkemääsi! Koska me kuitenkin elämme niin sanotussa fake yhteiskunnassa, missä ihmiset luovat itselleensä identiteetin joka on osittain tai lähes kokonaan valheellisesti luotu. Yrityksetkin tekevät myös samoin, ei suinkaan kaikki! Mutta kilpailu yhteiskunta velvoittaa näin tekemään ja varsinkin vähän isommissa maailman kolkissa kuin Suomessa.

Eräänlaiset väärennetyt arvostelut ovat yksi muoto mitä nettihuijarit myyvät, niin on tietenkin myös kävijät. Kävijöitä yritysten nettisivuille myydään, jotka ovat bottimaisesti luotu käymään sivuilla määritetyn ajan halutussa paikassa. Jossa yritykselle luodaan kuva, että he ovatkin jollain tavalla mielenkiintoisia kävijöille.

Tietenkin sitten kun kävijöistä puhutaan, niin erilaiset pelien streamaus palveluiden ympärillekin on myös rakentunut oma yritysmaailmansa, missä myydään katsojia, tykkäyksiä, seuraajia ja kommentteja. Jolla lähtökohtaisesti on päämääränä saada halutulle tyypille buustia.

%d bloggaajaa tykkää tästä: